top of page
Search

Bemutatkozott a MosolyTúra az Aktív Magyarország konferenciáján

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 2019-ben indította el a hazai aktív életmód és aktív turizmus legnagyobb konferenciáját. Idén Egerbe hívták szakmai párbeszédre a terület legfontosabb állami, önkormányzati, civil és üzleti szereplőit. Az Aktív Magyarország programján a Kolonics György Alapítvány és a Tanulj Tesó Alapítvány közös kezdeményezései is bemutatkoztak Juhász Gábor tolmácsolásában.



A Mindenki útitárs szekcióban tartott ismertetőt a MosolyTúra és MosolyTábor programokról Juhász Gábor, a Tanulj Tesó Alapítvány kuratóriumának elnöke, projektvezető.

A beszámoló során elhangzott, hogy a táborok fő célja, hogy olyan hátrányos helyzetű fiataloknak nyújtson nyaralási, kikapcsolódási lehetőséget, akik amúgy nem jutnának el vakációzni. A mélyszegénységben élő családok gyermekei gyakran ingerszegény környezetben nőnek fel, nem is tudják, hogy az ő világukon kívül milyen világok léteznek még. A sok tartalmas élmény és a látókör szélesítése kíváncsiságot, nyitottságot, reményt ébreszt bennük. A Tanulj Tesó Alapítvány éppen ezért tevékenységi körét kiszélesítette és immár nem csupán a nyári táborokkal, de évközbeni szerepvállalással is igyekszik ezeknek a gyermekeknek lehetőséget nyújtani arra, hogy minőségibb életet élhessenek.

Az első, 2020-as MosolyTúrán, amely egy túrakenuzással, városnézéssel egybekötött vándortúra szerű tábor volt, 25 gyermek vett részt, 2022-ben már 125 fiatalt tudott a Tanulj Tesó Alapítvány, a Kolonics Alapítvány és a kezdeményezést szintén támogató Age of Hope alapítvány táboroztatni. A MosolyTúra mellett megjelent a MosolyTábor is, amely nem vándortáborként, hanem hagyományos táborként működött, egy táborhellyel, csillagtúra szerű kirándulásokkal, programokkal.

Az összes táborban fontos szerepet kapott a víz, a vízi élet és a túrakenuzás megismertetése. Látván azt, hogy ez milyen nagy örömöt szerez a gyerekeknek, a Tanulj Tesó Alapítvány év közben is hozzásegíti a gyerekeket sportolási lehetőséghez.

Tevékenysége kibővült a nehéz sorsú gyerekek családjainak felkarolásával, helyi, közösségi főzésekkel, tartós élelmiszerek adományozásával, ruhagyűjtésekkel.

Juhász Gábor beszámolója a jövőbeni tervekről is szólt, többek között arról, hogy miként igyekszik a Tanulj Tesó Alapítvány a tanulásban, a sportban motiválni a gyerekeket, megteremtve annak lehetőségét, hogy később megállják a helyüket a munka világában és az életben.



9 views0 comments
bottom of page