top of page
Search

Több mint ezer tonna szemetet szedtek össze Szendrőn

A „Tisztítsuk meg az Országot!" projekt keretében megtisztul Szendrő is. A szendrői önkormányzat pályázata pozitív elbírálásban részesült: az Innovációs és Technológiai Minisztérium 37 734 698 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette a várost ebben a tevékenységében.



Az elnyert támogatásból – a pályázati felhívás célkitűzésével összhangban – Szendrő

területén négy illegális hulladéklerakót számolnak fel, a helyszínekről összesen 1254 m3 (közel 1000-1200 tonna) építési és vegyes hulladékot szállítanak el, ezzel közel 1000 négyzetméter terület kerül megtisztításra.

Ez a hatalmas mennyiségű szemét nyolc-tíz év alatt halmozódott fel, akkor volt legutóbb ilyen nagyszabású szemétszedés. A legnagyobb probléma az, hogy a lakosok egy része nem fizet szemétszállítást, ezért a házuk előtt lévő vízelvezető árokba öntik ki a szemetüket. Egyes lakók kicsit arrébb viszik, és a másik háza előtt öntik ki a hulladékot. A város ingyenesen biztosít szeméttároló kukákat, de a szemétszállítási díjat a lakosok helyett nem tudja befizetni. Akinek nem lesz szemetese, azt a jövőben büntetni fogják.

A kétkezi munkát a szemétszedés során a közfoglalkoztatottak végzik, a gépi munkát és az elszállítást vállalkozókra bízták. Szendrő a pályázók közül a második legnagyobb összeget nyerte el ezzel a 37,7 millió forinttal, örvendetes lenne, ha a szemétkérdés ezzel megoldódna és nem termelődne újra az illegálisan lerakott hulladék.

Ennek érdekében a diákjaink körében a pedagógusok érzékenyítő beszélgetéseket vezettek, elmondták nekik, hogy miért fontos a környezet megóvása, mit tehetnek ők a szebb környezetükért, és mi az az alapvető minimum, amit mindenkinek meg kell tennie ahhoz, hogy tiszta, rendezett körülmények között éljenek.






29 views0 comments
bottom of page