top of page
Search

125 rászoruló gyermeket táboroztattunk a nyáron

Amikor elkezdtük a MosolyTúra szervezését, nem gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen nagyszabású programmá növi ki magát a hátrányos helyzetű gyerekek nyaraltatása. Idén nyáron a MosolyTúra mellett öt MosolyTábort is szerveztünk, amelyekben összesen 125 gyermek és kisérőjük kikapcsolódása valósult meg.





A MosolyTúrát idén is a Dunakanyarban rendeztük, a programok között volt túrakenuzás, városnézés Esztergomban és Szentendrén, szalonnasütés, fagyizás, sok-sok játék, kirándulás a Rám-szakadékban és megannyi tartalmas program, amelyeket a rászoruló családoktól érkező gyerekek nagyon élveztek. A MosolyTáborok tematikája más volt. Ezekben a táborokban nem vándortúraszerűen teltek a táborozók napjai, hanem egy helyszínen laktak és onnan látogatták meg a különböző helyszíneket és programokat a gyerekek, kísérőikkel együtt.

A MosolyTáboroknak különböző helyszínek adtak otthont. Észak-Magyarország legnagyobb víztározója, a Rakaca-tó ideális helyszíne volt az egyik tábornak, hiszen csodálatos, természetközeli környezetben vártuk a gyerekeket, akik éltek is a lehetőséggel, nagyokat túráztak a közeli erdőkben, sok más célállomás mellett jártak a meszesi földvárnál és a martonyi kolostorromnál is. A tó lehetőséget adott arra, hogy a túrakenuzás alapjaival is megismertessük a gyerekeket, de a meleg ebédet is minden nap a tó partján fogyasztottuk el, mégpedig a helyi horgászegyesület bázisán.

Kiváló helyszínnek bizonyult a szigetmonostori Árnyas Liget. Ide több csoportunk érkezett több héten át, jöttek például a Ronald Házon keresztül krónikus beteg gyerekek a szüleikkel. Számukra azért van különösen nagy jelentősége a nyaralásnak, pihenésnek, mert ezek a gyerekek hosszú időn keresztül szorulnak kórházi kezelésre, ami nagy mértékben kihat a család életére. Rajtuk kívül Sopronból is jöttek gyerekek a nevelőotthonból, nekik azért volt kalandos az útjuk, mert a buszuk indulás előtt romlott el, de végül vonattal fel tudtak jönni Budapestre, onnan pedig önkéntesek vitték tovább a gyerekeket. Szikszóról és Bihartordáról is fogadtunk diákokat, vagyis igazán vegyes csapatok gyűltek össze.

Ezekben a táborban mélyvízbe dobtuk a fiatal önkénteseinket, négy tizenéves látta el a főszervezői feladatokat és az ételek nagy részét is ők készítették el a negyven táborozó részére.

Egy másik táborunknak Szögliget adott otthont, itt az ormosbányai általános iskola tanulóit fogadtuk, húsz diák és tanáraik kapcsolódtak ki, ők is felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a táborozás során. Hálásan köszönjük a partnereink (Age of Hope Alapítvány, Kolonics György Alapítvány, Aktív Magyarország, Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány, Szendrői Természetjáró Szakosztály) segítségét, nagyon bízunk benne, hogy a jövőben is tartalmas, élményekben gazdag táborozásokat tudunk megvalósítani a rászoruló gyerekeknek.


Tanulj Tesó Alapítvány 11711003-21478619

IBAN: HU47 1171 1003 2147 8619 0000 0000

8 views0 comments
bottom of page