Nagy érdeklődés mellett folytatódik Szendrőn a Konyhatündér szakkör, amelynek célja az, hogy a diákok megtanulják a főzés alapjait, illetve minden olyan tevékenység megszokottá váljon számukra, ami a sütés-főzéshez kapcsolódik.
A szakkör minden foglalkozása magában foglalja a közös sütés-főzés élményét a tervezéstől a megvalósításig, egy-egy finom étel vagy sütemény közös elkészítését, a közös elfogyasztását, az elkészítést követően a konyha rendbetételét, az elpakolást, a konyha használatát követően annak rendben hagyását is.
Az egyik foglalkozáson szülői segítséggel egy jellegzetesen cigány hagyományú étel, a vakaró (cigánykenyér) készült el. A cigányok a régi időkben találták ki ezt az egyszerű, de laktató kenyeret, leginkább azért, mert nagyon szegények voltak ugyan, de ezek az alapanyagok mindig fellelhetőek voltak az otthonukban. Ma már sokan készítik, mert finom és jól illik a székelykáposztához, a lecsóhoz, a paprikás krumplihoz, a töltött káposztához.
Egy másik foglalkozáson sokak kedvence, a palacsinta került – szó szerint is – terítékre. A palacsinta tésztáját közösen készítették el a gyerekek. Volt, aki a lisztet mérte kanállal, akadt, aki a cukrot adagolta, más a tej mennyiségére figyelt, és voltak a bátrak, akik a tojás felütésére vállalkoztak. Mindenkinek jutott feladat. Nagy odafigyeléssel, pontossággal készültek a finom palacsinták. Kakaóval, lekvárral vagy mogyorókrémmel megkenve jóízűen fogyasztotta el mindenki a saját maga elkészített palacsintát.
De volt olyan alkalom is, amikor a közeli Bódva-part melletti rétre ment ki a csapat Béresné Majoros Ildikó vezetésével, ahol sóskát szedtek. A sóskaszedés mellett több növényt is gyűjtöttek, amelyeket aztán az iskolai könyvtárban megtalálható növényhatározókból beazonosítottak és a szakirodalomból, valamint az internetről sok hasznos információt gyűjtöttek a növényekkel kapcsolatban.
„A gyógynövények használata egészségmegőrzésre és gyógyítás céljából évezredes múltra tekint vissza. A gyógynövények hatóanyagai a betegség megelőzésére és gyógyításra szolgálnak. Sajnálatosan tapasztaltam meg, hogy napjainkban a tanulók családjában nem jellemző a gyógynövények gyűjtése, ismerete, felhasználása. A gyerekek érdeklődését sikerült felkelteni és rávezetni őket, hogy fűben-fában lehet gyógyító hatás. Felismerték, hogy körülöttünk mennyi sok kincs van, ha megfelelően használjuk gyógynövényeinket, azok az egészségünket védik, betegségek gyógyulását segítheti, ételek elkészítéséhez is hasznosíthatók, ha megfelelő ismerettel rendelkezünk a felhasználásukról. Ezúttal főleg a csalán, csipke, bodza, pitypang, kökény, kamilla jótékony hatásáról és felhasználásáról beszéltünk, például, hogy miből készülhet tea, lekvár és mit lehet egyéb ételek elkészítéséhez felhasználni” – fogalmazott Ildikó a rendhagyó szakköri foglalkozással kapcsolatban.
Több szakkört támogatunk Szendrőn és Ormosbányán. Az alábbi módon te is tudod segíteni tevékenységünket:
Tanulj Tesó Alapítvány 11711003-21478619
IBAN: HU47 1171 1003 2147 8619 0000 0000
Köszönjük!
Comentarios