top of page
Search

Esemény- és élménydús táborozáson vettek részt az ormosbányai gyerekek

Remekül sikerült az ormosbányai gyerekek táborozása Szögligeten, a Nyárádi Major Turistaházban. A csapat Fazekasné Csapó Klára iskolaőr és Folyaminé Tomori Tünde igazgatónő kíséretében vett részt a táborban, rengeteg élmény gyűjtve az öt nap során.

A Hosztják Albert Általános Iskola tanulói a menetrendszerinti buszjáraton utazva jutottak el a táborhelyig, majd a helyi óvodában ebédeltek meg. A szállásra menet egy hűsítő forrásban sétáltak egy kicsit, a táborban aztán a házirend ismertetésével kezdődött minden. Ezt követően négy csoportba osztották a diákokat és mindegyik csoport készített csapatkarkötőt.

Az első, igencsak eseménydús nap a helyi nevezetességek megtekintésével folytatódott. Végigjárták a helyi katolikus és református templomot, a barlangkutató bázist és a tájházat. Majd feladatok is kapcsolódtak a látottakhoz: Tünde hét állomásra helyezett ki QR kódos feladványt. Ezeket a gyerekeknek térkép segítségével kellett megtalálniuk, beolvasni a kódot és az alapján lehetett megválaszolni a feladatlap kérdéseit.

Este, már vacsora után végezték el a QR kódos feladatlap ellenőrzését. Ennek keretében minden csapatnak meg kellett tanulnia Fecske Csaba Jó leszek című versét, amit elő is adtak. Fecske Csaba költő Szögligeten született, ott élt 14 éves koráig, vagyis a helyi hírességek egyike.

A tábor újabb napján korán, 6.30-kor keltek a gyerekek, mert reggeli után 8:32-kor indult az autóbuszuk Aggtelekre, ahol a Baradla-barlangot tekintették meg vezetett rövid túra keretében. Számos információt kaptak a barlang kialakulásáról, nevének eredetéről, élővilágáról, hidrológiai, klimatológiai viszonyairól, a barlangban talált régészeti leletekről.

A barlangból kiérve borongósra fordult az időjárás, ezért programot módosítottak: a Baradla tanösvény bejárása helyett az esővíz elől menekültek hol ide, hol oda. A Jósvafőre tervezett Bisel-vízvizsgálati módszer tesztelését is elhalasztották. A túra elmaradt, de ettek helyette sült krumplit a bazársoron.

A táborba visszaérve rövid szabadidő után a csapatfeladatok következtek. Igazgató néni rövid tájékoztatót tartott a karsztjelenségekről (mészkő, karsztosodás, polje, dolina, zsomboly, víznyelő, kürtő, mészkőforrás,karrok, ördögszántás). Ezek után következett a keresztrejtvény megoldása, rímfaragás a barlangi látogatásról, valamint az összekeveredett betűket kellett helyretenni a csapatoknak. Utolsó feladatként a barlangi idegenvezetés során elhangzottakról kellett számot adniuk a gyerekeknek.

Az újabb napon hiába ébredtek szép, napos időre, később eleredt az eső és délután háromig abba sem hagyta. De szerencsére az aggteleki programot ez nem befolyásolta.

A délelőtt folyamán élménypedagógiai foglalkozást tartott a gyerekeknek Piller Enikő, aki az Aggteleki Nemzeti Park minden szegletét, növény- és állatvilágát kiválóan ismeri. A táborozók megismerkedtek a karsztbarlang élővilágával. Saját kezükbe vehették, megtapogathatták a szarvasok elhullatott agancsát, a muflon szarvát, a madarak fészkét, a kígyók bőrét. Láthattak állatlábnyomokat, valamint a denevérek tűhegyes fogazatát is közelről megszemlélhették.

Alapítványunk kuratóriumának elnöke, Juhász Gábor, és kuratóriumi tagja, Vida Gábor meglátogatták a gyerekeket és becsatlakoztak az élménypedagógiai foglalkozásba. Az előadás után tevékenykedtető foglalkozás következett, amelyen a gyerekek az Aggteleki Nemzeti Park címerállatát, a foltos szalamandrát készítették el.

Délután közös palacsintasütés következett, majd a két Gábor által hozott dinnyét falták be a gyerekek, késő délután foci, rajzolás, közös játék szerepelt a programban, este nem kellett altatni a gyerekeket.

Újabb tábornap, újabb szuper programok. A gyerekek nagy örömére virsli ketchuppal volt a reggeli, amely nagyon gyorsan elfogyott.

Reggeli után közösségfejlesztő, önismeret fejlesztő, koncentrációfejlesztő és ismeretszerző játékos feladatokat kellett a diákoknak megoldaniuk. Nagyon élvezték, gyorsan elrepült a délelőtt.

A játékok mestere Piller Enikő környezeti nevelési szakember volt.

Ebéd után azonnal túrázni indult a csapat a Ménes-patakhoz. A Ménes-patak gyalogosan megközelíthető részéhez érkezve minden diák levetette a cipőjét és a zokniját és nekilátott, hogy élőlényeket keressen a patakban.

A biológia vizsgálatok (bioindikáció) alapján számított bioindex (BI) a vízfolyások vízminősítésének az eszköze. Ez az egyszerű módszer lehetővé teszi, hogy képet kapjunk a vízfolyások ökológiai állapotáról.

A délután folyamán elsajátították a gyerekek ezt a módszert és általa meg is állapították a Ménes-patak víztisztaságát.

A vizsgálat után a Tetves forráshoz látogattak a táborozók, és egyben meg is ismerték az eredetét.

Alig értek vissza a táborba, már kedves ismerős: Szinyei Edina tánctanárnő várta a csapatot, aki igencsak megmozgatta nemcsak a táncos lábakat, de a nevetőizmokat is.

A jó hangulatot már csak a szalonnasütéssel lehetett fokozni: csepegtetős kenyeret, pirítóst és pillecukrot fogyasztottak a gyerekek és kísérőik a táborban kialakított sütőhely körül.

Az utolsó nap reggelén szomorúan ballagtak a gyerekek reggelizni, tudva, hogy ez a tábor utolsó napja. Még megsimogatták, megszeretgették az ebédlőhöz vezető úton minden nap melléjük szegődő tábori cicát, Parizert.

Reggeli után összepakoltak és kitakarítottak a táborban. Ezek után következett az eredményhirdetés. Minden diák értékelést kapott Folyaminé Tomor Tünde igazgatónőtől: legaktívabb, legsegítőkészebb, legjobb viselkedésű és további kategóriákban. Az egész heti csapatverseny eredménye a gyűjtött pontok alapján:

1. Fakabátosok

2. A 3 muskétás

3. Hideg kalaposok

4. Virágok

A csapatok zsebpénzt kaptak, amit a csapatkapitány irányításával a helyi boltban költhettek el. Ezen kívül Tünde minden csapatból kiemelt 1-2 főt, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A záróprogram után fájó szívvel búcsút vettek a tábortól, a busz kigördült a településről.

Az óvoda, ahol az étkezések voltak, ebédlőjének falán találták ezt az idézetet: a CSALÁD az a hely, ahol az élet kezdődik és ahol a szeretet soha nem ér véget.

A sok élményen kívül az ormosbányai Hosztják Albert Általános Iskola tanulói, valamint Folyaminé Tomor Tünde igazgatónő és Fazekasné Csapó Klára iskolaőr, a csoport kísérői ezt a gondolatot is hazavitték magukkal.3 views0 comments

Comments


bottom of page